Skolyoz

Bugün başta ebeveynler ve öğretmenler olmak üzere,hepimizi ilgilendiren bir yazıyla karşınızdayım.

 

Çocuğunuzda ya da öğrencinizde asimetrik duruş,oturuş ve omurga dikliğini ağrısız,rahat ve kolayca sağlayamama durumu gözlemlediyseniz ya da bundan şüphelendiyseniz bu yazıyı dikkatlice okumanızı ve sonrasında doğruca doktorun ve uzman fizyoterapistin yolunu tutmanızı rica ediyorum : )

İnsan,yaratılışı bakımından boyun ve bel bölgesinde düşük derecelerde çukurlaşmış,sırt bölgesinde düşük derecelerde kamburlaşmış ve arkadan ve önden bakıldığında tamamen düzleşmiş bir omurga yapısıyla dünyaya gelir. Kişinin postürünün ilerleyen zamanlarda çeşitli sebeplerle -bu sebepler genetik faktörler,çocuk felci,vitamin ve mineral eksikliği yahut kas erimesi,güçsüzleşmesi olarak söylenebilir- bozulmasıyla çukurluk derecesinde artış(lordoz),kamburluk derecesinde artış(kifoz) ve omurga yapısında sağa ya da sola kayma,içe bükülme(skolyoz) gözlemlenebilir.

 

Skolyoz nedir?

Skolyoz,omurganın,tam olarak saptanamamakla birlikte,genetik ya da dışsal faktörlerle sağa ya da sola doğru dış ya da iç bükey eğilmesi sonucu oluşan bir postür bozukluğudur. Skolyoz,kendisini kürek kemiklerinde alçaklık ya da yükseklik,göğüs bölgesinde orantısızlık,bel çukurlarında eşitsizlik veya omuzlardan birinde düşüklük durumlarından herhangi biriyle belli edebilmekte ve elle muayene + röntgen sonuçlarınca saptanan dereceye göre üç çeşit yöntemle tedavi edilebimektedir

 

Nedir bu yöntemler,nasıl uygulanır?

Gözlem-fiziksel egzersiz :Skolyoz eğriliği 20 dereceden az ise kullanılan yöntem güçsüzleşmiş kasları fiziksel egzersiz yaparak  kuvvetlendirmek suretiyle dereceyi azaltmak,hatta yapılabilecek ölçüde yok etmeye çalışmaktır. Çocukluk döneminde konulan teşhis en kolay tedavi edilendir ve yaş ilerledikçe,kemik yapısı oturdukça tedavi daha da zorlaşabilir. Maksimum iyileşme için 3 ayda bir kontrollere gidimeli,yeni emarlarla eğrilik derecesinin durumu gözlenmelidir.

Korse: Derecesi 20 ila 40 arasında değişen vakalarda tedavi minimum 18 saat takılmak suretiyle korse yardımıyla yapılmakta,bir miktar ilerlemeden sonra korse tedavisi fiziksel aktivitelerle desteklenmektedir. Gözlem ve fiziksel egzersiz yönteminde de olduğu gibi korse yönteminde de bireyin yaşının genç olması,olumlu sonuç alınma olasılığını büyük ölçüde arttırmakta,kişiyi ameliyattan kurtarmaktadır.

Son yöntem,Cerrahi Müdahale:Eğriliğin 40 veya üzeri derecelendirilmelerinde tek yöntem olarak ameliyat gündeme gelmekte,bu ameliyatla kemik gelişimi ve büyümesi durmuş bireylerin omurgaları düzleştirilir ve sabitlenir.